Zorgeloos een feestje organiseren: kies een thema

De een organiseert (ogenschijnlijk) moeiteloos de leukste fuif terwijl een ander er in de voorbereidende fase wekenlang buikpijn van heeft. Behoor jij tot die laatste categorie? Maak het jezelf een stukje makkelijker en kies voor een themafeest. Een feest met een speciaal thema heeft altijd een uniek randje en bijkomend groot voordeel: het organiseren wordt een stuk eenvoudiger omdat je bij alle keuzes die je moet maken het thema als leidraad neemt.

Thema inspiratie

Met een thema feest kun je echt alle kanten op. Er zit dus altijd iets tussen wat bij jou en jouw feestgangers past. Koppel je thema bijvoorbeeld aan het seizoen. Geef een zomers boho Ibiza feest, een winterse après-ski party of een griezelig goed Halloweenfeest in oktober. Je kunt je thema ook laten inspireren door een bepaalde periode: van een vintage rock & roll party tot een futuristische fuif. Met een karakteristieke keuken, lokale muziek en unieke cultuur kan ook een land het perfecte startpunt voor een themafeest zijn. Voor feesten met een glamour tintje kun je denken aan een gemaskerd bal of bijvoorbeeld een Casino Royale feest.

Locatie

Heb je eenmaal je thema gekozen dan kun je veel gerichter kijken naar een passende locatie. Dat geldt voor feestjes buitenshuis maar een themafeest kun je natuurlijk ook thuis geven. Afhankelijk van het seizoen gezellig in de woonkamer of lekker buiten. Maar ook in de winter kun je de tuin betrekken bij jouw feest, zeker als dat past bij jouw thema. Denk aan terraswarmers, knusse dekentjes, glühwein en warme chocomelk.

Aankleding

Organiseer je jouw fuif op een speciale locatie dan kan er al veel van de aankleding passen bij jouw thema. Voor een feestje thuis zul je wat actiever bezig moeten om met de juiste aankleding de sfeer op te roepen die past bij jouw thema party. Door even te zoeken op jouw thema op het internet zul je direct bergen inspiratie opdoen. Denk in ieder geval ook na over de verlichting. Met fijne sfeerverlichting creëer je al snel gezelligheid.

Hapjes en drankjes

Iedereen houdt van een gezellig (alcoholvrij) drankje en een lekker hapje. Wat ga je serveren? Ook hierbij vormt jouw thema weer de leidraad en dit kan een hoop keuzestress wegnemen. Verder kun je natuurlijk zelf bepalen of je voor kleine hapjes gaat of, zeker als jouw feest wat langer duurt, je de feestgangers wilt verrassen met een lekkere maaltijd. Catering aan huis kan hiervoor ideaal zijn. Daarbij komen buffetten tegenwoordig ook in veel stijlen. Denk bijvoorbeeld aan een American buffet, een Italiaans buffet of hoe leuk, een stamppot buffet.   

Muziek, dresscode en meer

Met een thema in gedachten wordt het kiezen van een locatie, aankleding, hapjes en drankjes een stuk eenvoudiger. Verder kun je ook de uitnodigingen laten aansluiten op het thema, net als de dresscode en niet te vergeten natuurlijk de muziek. Leuke bijkomstigheid is dat themafeestjes vaak memorabel zijn en een dresscode meestal een snelle ijsbreker vormt.