Een Sinterklaasfeest organiseren doe je zo

Nu 5 december weer in aantocht is, is het ook weer tijd voor het jaarlijkse Sinterklaasfeest. Het Sinterklaasfeest is een van de meest geliefde feestdagen in Nederland. Het is een dag die volledig draait om gezelligheid, cadeautjes, en natuurlijk de komst van Sinterklaas en zijn knechten. Wordt het Sinterklaasfeest dit jaar bij jou thuis gehouden? In deze blog vertel ik je precies hoe jij een onvergetelijk Sinterklaasfeest organiseert, voor jong en oud.

Uitnodigingen en planning

Het begint allemaal met een goede planning. Prik een datum waarvan je weet dat je gasten kunnen en verstuur uitnodigingen. Je kunt dit uiteraard gewoon via een appje doen, maar leuker is om een officiële Sinterklaasbrief te verzenden. Vermeld de datum, tijd, locatie en eventuele dresscode als die van toepassing is. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor al je gasten. Heb je thuis niet voldoende ruimte? Overweeg dan om een ruimte te huren.

Creëer een Sinterklaassfeer

Transformeer je feestlocatie in een Sinterklaasparadijs met de juiste decoraties. Denk aan Sinterklaas slingers, rode en gele ballonnen en vergeet niet een stoel met een mijter en mantel voor Sinterklaas zelf te regelen. Vergeet niet om schoenen of laarzen bij de open haard te plaatsen, zodat Sinterklaas en Zwarte Piet cadeautjes kunnen achterlaten.

Om de juiste sfeer te creëren, kun je ook Sinterklaasmuziek afspelen en misschien zelfs een Sinterklaasfilm voor de kinderen vertonen. Overweeg ook om een hulpsint en hulppieten te laten komen. 

Cadeautjes en surprises

Sinterklaas draait natuurlijk om cadeautjes. Zorg ervoor dat je vooraf duidelijke afspraken maakt over de cadeautjes, zoals een budgetlimiet en eventuele cadeautips. Regel daarnaast één of meerdere grote jute zakken waar de cadeaus in kunnen. Vergeet uiteraard niet om de namen op de cadeaus te zetten. 

Vier je het Sinterklaasfeest alleen met volwassenen? Dan kun je ervoor kiezen om lootjes te trekken. Je kunt de cadeautjes dan nog aanvullen met een surprise en/of met een gedicht. Hierdoor maak je de avond nog net wat interactiever (en de voorpret is al erg leuk). 

Spelletjes om te spelen

Hebben jullie niet zoveel cadeautjes dat jullie de hele middag/avond kunnen volmaken? Zorg dan voor vermaak met leuke Sinterklaasspelletjes. Hier zijn enkele ideeën:

 • Pepernoten bakwedstrijd: Laat kinderen en volwassenen samen pepernoten bakken en beoordeel ze op smaak en presentatie.
 • Sinterklaas Bingo: Speel bingo met Sinterklaasthema en leuke prijzen.
 • Sinterklaasquiz: Stel een quiz samen met vragen over Sinterklaas, zijn knechten, en de tradities.
 • Sinterklaas speurtocht: Organiseer een speurtocht waarbij kinderen op zoek gaan naar chocoladeletters en cadeautjes. 
 • Sinterklaas karaoke: Zing samen de leukste Sinterklaasliedjes of maak er een soort karaoke wedstrijd van met een puntensysteem.

Sinterklaaslekkernijen

Vergeet niet te zorgen voor voldoende Sinterklaas lekkernijen. Pepernoten, speculaas, taai taai, marsepein en chocoladeletters zijn uiteraard onmisbaar. Regel voor iedereen een chocoladeletter met zijn of haar voorletter. Kun je die letter niet vinden, dan kun je ook altijd een chocoladeletter S bestellen. Denk daarnaast ook aan een zelfgemaakte Sinterklaastaart of laat speciale Sint cupcakes maken om het extra bijzonder te maken. 

Naast de zoete lekkernijen kunnen hartige snacks een goede aanvulling zijn op je Sinterklaasfeest. Hartige snacks bieden een evenwichtige aanvulling op de zoete lekkernijen en kunnen helpen om de honger van je gasten te stillen terwijl ze genieten van het Sinterklaasfeest. Hier zijn enkele suggesties voor hartige snacks die je kunt serveren:

 • Kaas- en worstplank
 • Mini-quiches
 • Bitterballen
 • Mini-sandwiches
 • Gevulde bladerdeeghapjes
 • Stokbrood met dip
 • Mini-pasteitjes
 • Olijven en noten
 • Mini-loempia’s

Met deze tips kun je een fantastisch Sinterklaasfeest organiseren dat zowel voor kinderen als volwassenen leuk is. Het belangrijkste is om te genieten van de gezelligheid en de magie van deze bijzondere tijd van het jaar.